2015. már 04.

Az isztambuli luxus!

írta: PERA
Az isztambuli luxus!

Isztambuli utazásaink egyik kedvenc programja mindig a Boszporusz túra volt. Eleve van valami elképesztően izgalmas abban, hogy egy hajóról az ember egyszerre látja az európai és az ázsiai földrészt.  Emellett a vízről a paloták és dzsámik is sokkal jobban látszanak.  

2.JPG

Most néhány szót azoknak a Boszporusz menti villáknak szentelnénk, amelyekben szintén egy hajóút során gyönyörködhetünk.

Ezeket a  fából épült, leginkább fehér,  gazdagon díszített homlokzatú épületeket a törökök yalınak nevezik. Többségük több száz éve áll a Boszporusz partján, és átélt már jó néhány kisebb-nagyobb átépítést és felújítást.  A yalık tulajdonképpen a gazdagság szimbólumai.  Tehetős török dinasztiák tulajdonában vannak, akik apáról – fiúra örökítik egymásra ezeket a csodaszép palotákat.

1.JPG

A Boszporusz felé néző villák közvetlen a víz partjára épültek, így lakóik az ablakból gyönyörködhetnek a kilátásban. Van, amelyikhez kikötő is tartozik, ahonnan a tulajdonosok saját magán hajóikra szállhatnak. A víz felé teljesen nyitott, hatalmas ablakos épületekbe árad be a fény, az utcafrontról viszont ezek a paloták teljesen elszeparáltak. Magas kerítések, néhol biztonsági őrség vigyázza, hogy az ott lakók zavartalanul élhessenek.

4.JPG

Úgy mesélték nekünk, hogy igazán nem is tekintik gazdagnak azt a családot, akinek nincs egy Boszpoursz parti yalıya nagy kerttel, személyzettel. Kétségtelen, hogy ezeken a villákon keresztül az emberek ki tudják fejezni, meg tudják mutatni gazdagságukat.

A török filmek készítői is előszeretettel ismertetik meg ezeket a palotákat a nézőkkel, szinte nincs is olyan sorozat, amelyikben ne szerepelnének. Így legalább a belsejüket is megismerheti kicsit a nagyközönség.

5.JPG

Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon   pinteresten és youtube-on is!

 

Szólj hozzá

sorozatok Isztambul Boszporusz blogazin Látnivalók Isztambuli látnivalók Isztambul látnivalói Isztambuli látványosságok török sorozatok Boszporusz túra sorozathelyszínek