2015. feb 13.

Isztambul legszentebb helye, Eyüp!

írta: PERA
Isztambul legszentebb helye, Eyüp!

Eyüp Isztambulnak az a kerülete, ahova a turisták idő és helyismeret hiányában szinte biztos, hogy nem jutnak el. Az Isztambul legszentebb negyedének is nevezhető Eyüp, a Konstantinápolyt övező falon túl, az Aranyszarv öböl bal partján terül el.

A kerület névadója Ebu Eyüp el- Ensari, Mohamed próféta jó barátja volt, aki az iszlámmal szembeszegülők elleni harcban, Konstantinápoly első arab ostromakor (673-677) esett el.

Ebben a városrészben számtalan mecset között található az Eyüp Sultan Camii és Eyüp türbéje, valamint a híres francia íróról, Pierre Lotiról elnevezett kávézó is.

eyup3.jpg

Eyüp Sultan Camii

Az épületegyüttest II.(Hódító) Mehmet öt évvel a város elfoglalása után, 1458-ban alapította, ezzel tisztelegve Eyüp El Ensari (Halit Bin Zeyd) emléke előtt.

Egy legenda szerint II. (Hódító) Mehmet Szultán elhatározta, hogy mecsetet épít azon a helyen, ahol nyolcszáz évvel korábban, csodálatos módon Eyüp sírjára bukkantak. A valóságban azonban a sír sosem veszett el, hiszen számos forrás szerint a muzulmánok az ostromot azzal a feltétellel hagyták abba, hogy a bizánciak gondját viselik a sírnak. Egy arab utazó a XII. században leírást készített a sírról. A sírt a bizánciak annyira tisztelték, hogy oda jártak esőért könyörögni.

eyup2.jpg

1591-ben III. Murád uralkodása alatt a Cami-t kibővítették. A XVIII. században III. Ahmet lebontatta a minareteket és a ma is láthatót építtette a helyükre. I. Mahmut Szultán a Próféta egyik lábnyomát helyezte itt el. Ezt az igen tisztelt ereklyét később a Topkapi Seray kincstárában találták meg. Az 1776-os födlrengés súlyos károkat okozott az épületben, ezért III Selim 1798-ban lebontatta majd újjáépíttette.

A Cami látogatható, belépő nincs. Mivel nem múzeum, hanem működő mecset, a mellette lévő türbe pedig zarándokhely, ügyeljünk a megfelelő ruházatra és viselkedésre!

Eyüp egész kerülete konzervatívabb,  a cami környékén pedig kifejezetten érezhető, hogy szent helyen járunk.
A helyiek öltözködése, viselkedése különös atmoszférát teremt. Az is szembetűnő, hogy turistát ritkán látnak arrafelé. Mindenképpen érdemes egyszer ellátogatni Eyüpbe, és ízelítőt kapni a modern Isztambul kicsit konzervatívabb arcából is!


Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon és youtube-on is!

 

 

Szólj hozzá

Isztambul Látnivalók Isztambul nevezetességei Isztambul látnivalói Eyüp Eyüp Sultan Cami Isztambul ázsiai oldala Isztambul Eyüp kereülete