2015. feb 12.

A kastély, ahol Hatice Szultána éjjelente ébren várja a hűtlen Ibrahim Pasát!

írta: PERA
A kastély, ahol Hatice Szultána éjjelente ébren várja a hűtlen Ibrahim Pasát!

Isztambul bővelkedik történelmi nevezetességekben, az átlag turista még a legismertebbeket is csak alig -alig tudja végigjárni annyi van belőlük.

Hünkar Kastély oly annyira nem tartozik az ismert isztambuli látványosságok közé, hogy nagyon sok török ember ma is csak a Szulejmán sorozatból, Ibrahim pasa palotájaként ismeri.

ibr.JPG

Pedig a kastély már több, mint 500 éve áll a Göngüren városrészhez tartozó helyén. A Szulejmán sorozatnak köszönhetően szépen felújított épület kalandos sorsot mondhat magáénak. Az évszázadok alatt leginkább katonai célokra használták, falai között számos Európába vezető fontos hadjárat terveit szőtték.

Az 1482 – 1491 között épült kastély eredetileg Fatih Sultan Mehmet számára készült, hogy hadjáratai során legyen hol megpihennie.

Az épületet I. Nagy Szulejmán Szultán idejében lerombolták, majd  újjáépítése után egészen a közelmúltig katonai célokat szolgált, főként laktanyaként funkcionált.  Ma a Yıldız Teknik Egyetem kollégiumához tartozik.

ibr_montazs.jpg

A kastély része egy klasszikus stílusban épült faragott kő mecset is, ahova a csendes környezetbe imádkozni vágyók járhatnak, valamint udvarán egy szép szökőkút is található.

A város falain kívül elhelyezkedő terület megszerzésére többen pályáztak,  Esenler, Güngören és Bayrampaşa önkormányzatai parkot szerettek volna ott létesíteni, de nagy cégek is jelentkeztek, akik magán egyetemet hoztak volna létre. A terület végül, amelyen a Hünkar Kastély is áll, 1999-ben Yıldız Teknik Egyetemhez került.

ibr2.jpg

 Annak, aki néhány napnál hosszabb időre utazik Isztambulba, érdemes felkeresnie ezt a kastélyt, hogy magába szívhassa a történelmi jelentőségű döntések színhelyéül szolgáló hely levegőjét, és nem utolsó sorban megnézze, hol fogadja Szulejmán Szultán nagyvezíre, Ibrahim pasa a követeit.

 

Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon és youtube-on is!

 

Szólj hozzá

sorozatok Isztambul Látnivalók Isztambul nevezetességei Isztambul látnivalói Isztambuli paloták Isztambuli látványosságok török sorozatok Török sorozatok sorozathelyszínek