2015. feb 10.

Szulejmán Szultán lányának, Mihrimah hercegnőnek két lenyűgöző mecsete!

írta: PERA
Szulejmán Szultán lányának, Mihrimah hercegnőnek két lenyűgöző mecsete!

Most, amikor javában tombol itthon a Szulejmán sorozat iránti rajongás, biztos szívesen olvastok, a Szulejmán Szultán és Hürrem Szultána leányának tiszteletére épült Mihrimah Camikról. Azért a többes szám, mert Mimar Sinan, az oszmán kor leghíresebb építésze nem is egy, hanem mindjárt két dzsámit épített Mihrimahnak. 

A legenda szerint Sinan mester szerelmes volt a Szultánába, így a mecsetek szépségében fejezte ki érzelmeit, melyet Mihrimah hercegnő iránt érzett.

Precízen, aprólékosan tervezte meg a mecseteket, melyek úgy épültek, hogy a hercegnő születésnapján, március 21.-én, (mely egyben a napéjegyenlőség ideje is) amikor a nap  az Edirnekapıban található Mihrimah-mecset minaretje mögött lemegy, a hold az üsküdari Mihrimah-mecset két tornya között éppen akkor kel fel.

mihrimah2.jpg

A két mecset közül elsőként az Üsküdarban lévő épült meg.

Sinan mester azt szerette volna, hogy a dzsámi belseje fényárban ússzon, ezért újfajta tám rendszerrel próbálkozott, hogy az még több és nagyobb ablakot bírjon el.

A mecset 1562-1565 között épült, alapja négyszögletes, kupolája 37 méter magas, melyet jobb és bal oldalán három-három fél kupola támaszt.

Belseje magával ragadó, színvilága visszafogott és elegáns, a monumentális csillárokon pedig megcsillan a hatalmas ablakokon beáradó nap fénye.  


Üsküdari Mihrimah Sultan mecset:

Ha a turistaközpontnak számító Sultanahmetből  átnézünk a Boszporusz túloldalára, Üsküdar tárul a szemünk elé. Csupán egy hajóra kell felülnünk, és mindössze 10 perc alatt áthajóznunk az ázsiai oldalra.  Az üsküdari Mihrimah mecset a kikötőben épült, ezért kikötő mecsetnek is nevezik.

mihriman_cami.jpg

Az 1548-ban épült, a  tavalyi évben pedig gyönyörűen felújított mecset kicsit sötétebb tónusú márványból készült, de a kupola és az azt övező fél kupolák díszes üvegablakain beszűrődő fény feloldja a falak komorságát. A tágas belsőtér,  az elegáns színekkel díszített falak, valamint a piros szőnyeggel borított padló kellemes atmoszférát teremt. Udvarában egy kút található.

A mecset épülete messziről alig-alig látható, lépcsőkkel körülzárt feljárón közelíthető meg, ahol egy Mimar Sinanról megemlékező, néhány soros emléktábla van.  A dzsámi környékén lévő helyiek viselkedésén,

öltözködésén már érezhető, hogy az európainál kicsit konzervatívabb  Ázsiában járunk.

Természetesen nem csak a Szulejmán sorozatért rajongóknak, hanem mindenki másnak is ajánljuk, hogy keresse fel ezt a két csodaszép, nőies mecsetet és engedje, hogy magával ragadja az oszmán kori építészet e két remeke. Üsküdar és úgy általánban Isztambul ázsiai oldala amúgy is gyönyörű, egy alapos sétát mindenképpen érdemes tenni, ha nem csak a turistáknak szánt látványosságokra vagyunk kíváncsiak.

Ebben a videóban meghallgatod az imára hívó ének, az ezán hangját is, Mihrimah szultána mecsetében.

 

Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon és youtube-on is!

 

Szólj hozzá

mecsetek Isztambul Látnivalók Isztambul nevezetességei Isztambul látnivalói camik dzsámik Mihrimah cami Isztambul mecsetei Szulajmán Szultán lányának mecsete Török sorozatok