2015. feb 08.

Adile Sultan Palota

írta: PERA
Adile Sultan Palota

Isztambulban igazán könnyű dolga van annak, aki történelmi vonatkozású látványosságokra kíváncsi. Elég csak végighajózni a Boszporuszon, és máris évszázados titkokat rejtő mecsetek, épületek, várak, paloták tárulnak a szemünk elé. Mai cikkünkben egy oszmán kori hercegnő rezidenciáját mutatjuk be.

 1.jpg

Az Adile Sultan Palota – mai nevén Sakıp Sabancı Kandilli Oktatási és Kulturális Központ Isztambul ázsiai oldalán emelkedik a magasba. A hatalmas dombon fekvő, tiszteletet követelő monumentális épület már egészen messziről is jól látható. Innen gyönyörű kilátás nyílik a Boszporuszra, a Márvány-tengerre, valamint ablakaiból látszik a Fekete-tenger is. Az épület 17000 nm-en terül el és 55 szobából áll.

A ma oktatási és kulturális központként működő palota egykor az oszmán Adile Szultána  birodalmi rezidenciája volt. Adile hercegnő 1826-1899 között élt, II. Mahmud Szultán ( 1789- 1839 ) lánya valamint I. Abdülmecid (1823–1861) és Abdülaziz (1830–1876) lánytestvére volt.

A róla elnevezett épület Barkis Balyan tervei alapján épült 1861-ben. A szultána a Török Államnak ajándékozta az épületet, melybe halála után, 1899-től az anatóliai Kandilli Leányiskola költözött.

A palota az idők során számtalan formában működött.

Az I. Világháború alatt, rövid ideig a Hadügyminisztérium használta, majd visszakerült a leányiskolához, amely egészen 1969-ig működött benne.

1986-ban, egy elektromos zárlat okozta tűzvészben az épület szinte teljesen megsemmisült, mindössze négy fala maradt sértetlen. Újjáépítésére alapítványt hoztak létre, de a költségek bőven meghaladták a befolyt adományok összegét. Ekkor, a milliárdos üzletember, Sakıp Sabancı és az Isztambul-i Kormányzó pénzügyi segítségével folytatták a felújítási munkálatokat.

Az építkezés 9,5 millió török lírába került és a hosszú, 10 évig tartó munka után a Palota 2006. júniusában, Sabancı halálát követően, ünnepélyes keretek között úja nyitotta kapuit.  Az üzletember tiszteletére Sakıp Sabancı Kandilli Oktatási és Kulturális Központ néven működik.

Az 5625 alapterületű palotában rendezvényeket, banketteket, esküvőket, fogadásokat tartanak, amelyek alkalmával az ovális teremben 500 ember is kényelmesen elfér.

Két konferencia terem is található az épületben, ahol szemináriumokat, képzéseket szerveznek, az  1300 m² nagyságú csarnokban pedig fogadásokat és kiállításokat rendeznek.

Kávézó, étterem és egy hatalmas, 2000 fő megvendégelésére alkalmas kert is tartozik az impozáns palotához.

A török sorozatok szemfüles rajongói felismerhetik benne Kenan Birkan palotáját az Ezelből.

Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon és youtube-on is!

 

 

Szólj hozzá

turizmus Isztambul Boszporusz Látnivalók Isztambul nevezetességei Isztambul látnivalói Boszporusz túra isztambuli paloták