2015. feb 04.

Isztambul meseszép főpályaudvara!

írta: PERA
Isztambul meseszép főpályaudvara!

A Boszporuszon hajózva gyönyörű, patinás épület magasodik elénk, ez a Haydarpaşa pályaudvar. 

Nevét III. Szelim vezíréről, Haydar pasáról kapta.

p1220446.JPG

A pályaudvar Isztambul egyik főpályaudvara, az Ankara–Isztambul vasútvonal végállomása. Korábban a híres bagdadi vasút nyugati végállomása volt.

A pályaudvar első épületét 1872-ben építették, majd 1906-ban Otto Ritter és Helmut Conu német építészek neoklasszicista stílusú épületet terveztek a régi helyére, kiszolgálva az idő közben megnövekedett forgalmat.

Az épület kívül - belül igényesen, aprólékosan kidolgozott, márványlépcsők, valamint homokkőből készült homlokzat díszíti. Az robosztus épületet a tengerfenéken álló cölöpök százai tartják.
p1220489.JPG

Az épület történetét katasztrófák tarkítják. 1979-ben egy olajszállító tartályhajó egy másik hajóval ütközött nem messze a pályaudvartól, melynek során a hatalmas robbanásban az épület  csúnyán megsérült. Hatalmas munka árán állították vissza eredeti állapotára.

Alig három évtized múlva, 2010-ben  felújítási munkálatainak közepette a tetőszerkezetben tűz ütött ki, mely csaknem teljesen megsemmisítette a legendás pályaudvar mind a 4 szintjét. A sajnálatos baleset után újból visszaállították eredeti állapotára.

A páratlan hangulatú, kivételes atmoszférájú csodálatos épület többször ihlette már meg a filmek készítőit is. Nem kisebb alkotások helyszínéül szolgált már, mint az Ezel vagy a Karadayı.

Isztambul klasszikusnak számító, turisták által látogatott nevezetességei mellett mindenkinek csak ajánlani tudjuk, hogy hajózzon át Kadiköybe és fedezze fel ezt a páratlan épületet magának. 

Garantáltan felejthetetlen élményben lesz része annak, aki egyszer a Boszporusz vizéről visszaverődő lemenő nap fényében csodálja meg ezt a páratlan épületet. 

p1220519.JPG

Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon és youtube-on is!

 

Szólj hozzá

utazás sorozatok Isztambul Boszporusz Látnivalók Isztambul nevezetességei Isztambul látnivalói török sorozatok Boszporusz túra Kadiköy haydarpasa sorozathelyszínek