2015. jan 22.

Kız Kulesı, Leány torony

írta: PERA
Kız Kulesı, Leány torony

Az üsküdari kikötőtől a part mentén dél felé sétálva, miután elhaladtunk a Şemsi Paşa Cami mellett, (melyet Mimar Sinan épített) a víz közepén egy toronyra leszünk figyelmesek. Üljünk be a parton lévő hangulatos kávézóba, és csodáljuk meg onnan ezt a különleges épületet. A Kız Kulesı, Leander torony, vagy Lány Torony-ként ismert épület egy kis szigeten épült a bizánci időkben. Használták már világító toronyként, vámházként, sőt karanténként is. Jelenleg az emeletén kávézó működik, ahova komppal juthatunk el.  A torony, melyhez két legenda is fűződik, szervezett keretek között látogatható.

 Kiz kulesi3 másolata.JPG

Az egyik történet szerink a szultánnak megjövendölték, hogy leánya a 18 születés napján meg fog halni. A szultán, hogy megvédje lányát, ebbe a toronyba záratta.  A 18. születésnapján aztán ajándékul egy hatalmas gyümölcstálat küldetett leányának, mely végül a lány vesztét okozta. A gyümölcsök között egy áspiskígyó lapult, mely halálra marta a szultán lányát.

A másik legenda szerint Héró papnőt a toronyba zárták, hogy távol tartsák a férfi tekintetektől. Ő azonban rövid időre megszökött és beleszeretett Leandroszba. Leandrosz a vízbe fulladt miközben elúszott a toronytól. Héró végül nagy bánatában a torony tetejéről a mélybe vetette magát.

Kiz kulesi2 másolata.JPG 
Kelet és Nyugat határán pihenjük meg egy kicsit és gyönyörködjünk a csodás kilátásban!

Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon és youtube-on is!

 

 

Szólj hozzá

nevezetességek Európa Ázsia Isztambul Boszporusz Látnivalók Boszporusz túra kiz kulesi leány torony