2014. nov 11.

HIDIV KASRI PALOTA

írta: PERA
HIDIV KASRI PALOTA

KHEDIVE PAVILON (HIDIV KASRI)

paramp2.jpg

Káprázatos épület magasodik a fák fölé Çubukluban. A Boszporuszon hajózva jól látható, ahogyan a dombtetőn trónol. Isztambul kevésbé látogatott nevezetessége ez, pedig csodaszép épület, érdekes történettel.    

A Khedive pavilont, más néven Hidiv Kasrı-t Egyiptom utolsó alkirálya, Abbas Hilmi pasa építtette.

Az szecessziós neo oszmán-neo iszlám épületet Delfo Seminati tervezte.

Az 1907-ben épült villa berendezése, valamint a fantasztikus, ezer négyzetméteres kert kialakítása Cavidan Hanım, Abbas Hilmi pasa második feleségének ízlését dicséri. Ők maguk is itt, ebben a felemelő környezetben fogadtak örök hűséget egymásnak 1910-ben.

5.JPG
A magyar származású Cavidan Hanım, Szendrői gróf Török Marianna néven Philadelphiában látta meg a napvilágot. Nevelőapja Puskás Tivadar volt. Abbas Hilmi herceggel a bécsi Teréziánumban ismerkedett meg, ahol mindketten tanultak.

Miután Abbas Hilmi Pasa az 1930-as években elhagyta Isztambult, az épület a város önkormányzatának tulajdonába került. 1982-re állapota jelentősen leromlott, ólomüveg ablakai kitörtek. 
Ekkor került a Török Turist klub tulajdonába, akik a teljes épületet felújították és megnyitották a látogatók előtt.

 Az épületben jelenleg szálloda, étterem és kávéház működik.

3.JPG

4.JPG
A Boszporusz fölé magasodó épület nagyon impozáns, csakúgy mint egész környezete. Hatalmas ősfákkal és virágokkal körülvett parkja különösen közkedvelt a házasulandók körében. A boldogító igen kimondására ugyanis tökéletes ez a varázslatos hely, esküvői fotók ezrei készültek már itt. 

2.JPG1.JPG

Az kastély bejáratához lépcsősor vezet, belül, a közepén lévő kör alakú csarnokban márvány szökőkút áll, a felette lévő szintet pedig gyönyörű színes ólomüveg zárja. Az alsó szinten fogadóterem, a felsőn pedig két hálószoba található.

Nem csoda, hogy a török sorozatok gyártói sűrűn választják helyszínül ezt az impozáns kastélyt.

Az Ezel alkotói Azad esküvőjét szervezték ide:

azad.jpg

de Feride és Mahir is teáztak már itt a Karadayiból:

kara.jpg

valamint Feride ál eljegyzését is ide szervezték:

karada.jpg
Valamint a Paramparca (Megtört szívek) sorozat Gülseren-je is itt mondta ki a boldogító igent Cihannak, de boldogságuk csupán néhány percig tarthatott...

paramp.jpg

Érdemes egy fél napos kirándulást tenni erre a friss levegőjű mesés helyre, enni egy  köftét, egy török kávé mellett pedig gyönyörködni a Boszporuszon úszó hajók látványában.


Kövessetek minket a  facebook-on   instagramon, pinteresten és youtube-on is!

 

Szólj hozzá

sorozatok paloták Isztambul Boszporusz Ázsiai oldal Látnivalók török sorozatok Karadayi ezel helyszín paramparca sorozathelyszínek isztambuli sorozatok