Istanbuli utazások

Biztos tippek, megbízható tanácsok Isztambulba utazóknak! Isztambul bemutatása török sorozathelyszíneken keresztül.

2017. ápr 15.

Miért érdemes törökül tanulni?!

írta: PERA
Miért érdemes törökül tanulni?!

Sok egyéb országhoz hasonlóan, a török sorozatok nálunk is virágkorukat élik. Lehet szeretni vagy épp kritizálni őket, egy biztos, aki nem csak felületesen figyeli ezeket a történeteket sokat kaphat tőlük.

Többek között megismerhetjük általuk a török szokásokat, kultúrát, Isztambult és nem utolsó sorban, sokak ezen sorozatok hatására kezdenek el törökül tanulni. A jelenleg a TV-ben is futó Fatmagül sorozat Kerimje (Engin Akyürek) igazán színvonalas és még Törökországban is hiánypótó kulturális magazinjára is így lettünk figyelmesek. 
20170316_181923.jpg
Engin Akyürek egy ideje saját, kulturális magazint szerkeszt és ad ki, Kafasina Göre (Kedvére való) címmel.
A magazinban könyvekről, filmekről, zenéről, művészekről, sportról és nem utolsó ...
Tovább Szólj hozzá

sorozatok török nyelv blogazin engin aykürek kafasina göre


dia1_2.JPG


dia2.JPGdia3.JPGdia4_1.JPGdia5_1.JPGdia6.JPGdia7.JPGdia8_1.JPGdia9_1.JPGdia10.JPGdia11.JPG

                                             Nyelvi Útitárs

                                  Megrendelés

Email*
Név*
Telefonszám*
Fizetési mód
Szállítási cím*
Számlázási cím*
2017. ápr 12.

A török sorozatok meglepő sikersztorija!

írta: PERA
A török sorozatok meglepő sikersztorija!

Még a brazilok is török sorozatokat néznek

mont_3.jpg

Vajon miért néznek még a brazilok is török sorozatokat?

A két török szereplő mélyen egymás szemébe néz egy holdfényes éjszakán a tengerparton. Ezt a pillanatot pedig dél-amerikai nézők millió lélegzetvisszafojtva figyelik.

-          Félek, hogy elveszítelek – mondja Kerim, ahogy szorosan a karjaiban tartja Fatmagült.

-          Nem kell, hogy félj – mondja Fatmagul, mielőtt csókot váltanak.

A spanyolra és portugálra is szinkronizált sorozat óriási siker volt tavaly Dél-Amerika szerte. Csak Argentínában több mint 12 millió néző látta az egyes epizódokat. És nem ez a sorozat az egyetlen példa a török sorozatok óriási sikerére a kontinensen. Chilében ...

Tovább Szólj hozzá

sorozatok blogazin török sorozatok

2017. ápr 09.

Engin Akyürek és Fahriye Evcen munka közben!

írta: PERA
Engin Akyürek és Fahriye Evcen munka közben!

 

Az ÖLENE KADAR sorozat kulisszatitkai…
ol.jpg

Bár sajnos nagyon úgy néz ki, hogy a sorozat hamarosan véget ér, nagyon sokat szeretik, és minden csütörtökön a TV előtt ülve, kíváncsian várják a folytatást. Nézzünk hát be a forgatás kulisszatitkaiba egy kicsit.

A rajongókat nyilván érdeklik az olyan kis apróságok is, mint például, hogy a sorozat színészei hogyan – miként viselkednek a forgatás során, mit esznek, mit isznak, vagy éppen mitől boldogok. Mindezekről leginkább a szett „titkos” hősei tudnak mesélni.

Sevgi Tümen (Koordinációs igazgató):
Engin Akyürek-re mondhatjuk, hogy valójában két személyisége van a forgatáson. Az egyik, a minden reggel mosolyogva érkező, minket mulattató Engin, a másik személyiség pedig ...

Tovább Szólj hozzá

sorozatok blogazin török sorozatok engin aykürek ölene kadar

2017. ápr 08.

Török nyelvleckék turistáknak, nyelvtanulóknak

írta: PERA
Török nyelvleckék turistáknak, nyelvtanulóknak

Tanulj INGYENES videós nyelvlecke sorozatunkból törökül!

 

Rövid videósorozatunkban olyan szituációkat mutatunk be, amelyekkel gyorsan és könnyen társaloghatunk törökül. Videós nyelvleckéink azoknak is segítenek akik turistaként utaznak Törökországba és azoknak is, akik komolyan meg akarják tanulni a török nyelvet.

Üdvözlés, érdeklődés valaki hogyléte felől:

 
Török szokásokhoz köthető kifejezések:

Rendelés étteremben, kávézóban:

 
Köszönések:

 
Gesztusrendszerek a török nyelvben, kommunikáció beszéd nélkül!


Török reggelizési szokások és ételek:

 

Bemutatkozás törökül:

 

Neked is tetszik a török nyelv? Szeretnéd jobban megtanulni? Csatlakozz facebook ...

Tovább Szólj hozzá

2017. ápr 04.

Romantikus tavaszi programok Isztambulban!

írta: PERA
Romantikus tavaszi programok Isztambulban!

Isztambul minden évszakban csodás, de ilyenkor tavasszal mutatja legromantikusabb arcát, amikor az egész város tulipántengerré változik. A millió színben pompázó és illatozó virágok, a Boszporusz partján, a mecsetek és paloták között sétálni, vagy épp hajókirándulást tenni, s közben az ezán (imára hívó ének) hangját hallgatni… Ez a hangulat már önmagában elég a romantikához.

  jj.jpg

Mit ajánlanánk hát egy romantikus isztambuli utazásra programjakén?


Tekintve, hogy a Boszporusz közelében lenni a legromantikusabb dolog, a helyszíneket is igyekezzünk hajóval megközelíteni! Jöjjön hát a mi listánk: 

Emirgán Park
Az Emirgan park, egy hatalmas, ősfákkal, különleges dísznövényekkel és ilyenkor tavasszal milliónyi ...

Tovább Szólj hozzá

Isztambul Boszporusz Istanbul tulipánfesztivál

2017. már 31.

Képzeletbeli utazás Isztambulba...

írta: PERA
Képzeletbeli utazás Isztambulba...

Álmaimban Törökországban jártam!

ist.jpg

Már 6 éve járunk folyamatosan Isztambulba, ami minden alkalommal hatalmas élmény, de az igazi rácsodálkozás élményét természetesen csak az első utazás adhatja meg. Most Szilveszter - Kiss Tünde mesél nekünk arról, Ő hogyan gondol egy első isztambuli utazásra!

Én még soha nem jártam Törökországban, de mivel mostanában olyan sokat foglalkozok kapcsolódó témákkal és olvasom mások véleményeit, pozitív tapasztalatait, a jövőbeni megvalósítandó terveim közé bekerült egy ilyen jellegű utazás. De azért a képzeletem és az álmaim néha elrepítenek oda, ugyanis ha az embert valami sokat foglalkoztatja, és ha az a valami egy kellemes témával kapcsolatos, nos, az ilyen élmények vissza visszatérnek ...

Tovább Szólj hozzá

Isztambul Boszporusz blogazin Istanbul

2017. már 28.

Isztambul 5 legtutibb piaca!

írta: PERA
Isztambul 5 legtutibb piaca!

Isztambuli piacok, amiket nem szabad kihagyni!

 

Habár Isztanbul már több, mint 15 millió lakosú nagyváros, lakói mégis nagyon kötődnek a hagyományaikhoz. Épp emiatt a helyiek még mindig jobban szeretnek otthon főzni, mint étteremben enni.

A “helyi”, “organikus”, “fenntartható”, “idény” ugyan nagyon trendi szavak mostanság a nyugati világban, Törökországban azonban ezek nem számítanak újdonságnak, hiszen mindig is így éltek és főztek. Isztanbul nem fukarkodik piacokban sem, hogy biztos legyen hol beszereznünk a hozzávalókat. Íme, a kedvencek csokorba szedve:

  piac3.jpg

Çarşamba Pazarı

Isztambul legnagyobb szabadtéri piaca a város legkonzervatívabb negyedében 17 utcát foglal el. A szerdánként nyitva tartó piacon ...

Tovább Szólj hozzá

2017. már 22.

Török sorozatok érzelmeink fényében!

írta: PERA
Török sorozatok érzelmeink fényében!

Cesur ve Güzel, Kara Sevda, Fatmagül ...

Lassan úgy érezhetjük, hogy a csapból is török sorozatok folynak. Harsog tőlük a média, a TV csatornák egyre másra tűzik képernyőre őket és nem utolsó sorban, több tízezren tömörülnek facebook csoportokba, hogy kedvenceikről beszélgessenek. A mi blogunk is ezen sorozatok apropójaként jött létre. Már 5 éve kutatjuk lázasan a forgatási helyszíneket és ezeken keresztül mutatjuk be Isztambult. Érdekelt azonban egy másik nézőpont is, szerettünk volna valaki más szemüvegén keresztül belelátni kicsit, hogy mi lehet a török sorozatok titka, mi lehet vajon hódításuk oka? Az egyik rajongói csoport adminját, Szilveszter- Kiss Tündét kértem meg, hogy foglalja nekem össze, Ő mit gondol a ...

Tovább Szólj hozzá

blogazin török sorozatok film forgatási helyszínek forgatási helyszínek karasevda fatmagül

2017. már 16.

13+1 érdekesség, amit lehet, hogy nem hallottál Isztambulról

írta: PERA
13+1 érdekesség, amit lehet, hogy nem hallottál Isztambulról

Isztambul történelmi érdekességei

 

Áprilisban újra Isztambulba látogatunk, s bár már sokadszorra tesszük, most kerestünk pár jellemzőt a városról, amiről eddig még nem írtunk. Bízunk benne, hogy te is érdekesnek fogod őket találni, és talán kedvet kapsz ehhez a nem mindennapi városhoz!
isztambul_ortakoy.JPG

  1. Isztambul több nagy birodalomnak is a fővárosa volt: a Római, Bizánci és az Oszmán Birodalomnak egyaránt. Ma pedig Törökország legnagyobb városa. 15 millió lakosával lepipálja Belgium teljes lakosságát is. Mégsem Isztambul, hanem  Ankara Törökország fővárosa , mióta Mustafa Kemal Atatürk 1923-ban kikiáltotta a köztársaságot.
  1. Amikor a római császár, Nagy Konstantin i.sz. 330-ban Isztambult tette meg a Keletrómai Birodalom ...
Tovább Szólj hozzá

Isztambul Boszporusz blogazin Istanbul isztambul nevezetességei

2017. már 15.

Tulipánfesztivál Isztambulban!

írta: PERA
Tulipánfesztivál Isztambulban!

Isztambuli tulipánfesztivál egész áprilisban
tulifesztival.jpg

Hosszú volt ez a tél, már mindannyian nagyon vártuk a tavaszt. Végre ki lehet merészkedni a négy fal közül, elkezdődhetnek a kerti munkák, a kertészetek pedig színpompás virágokkal telnek meg. Színek, illatok és nyüzsi van végre. Az első tavaszi napsugarakat mi egy Budavári sétával ünnepeltük meg , ahol végigjártuk a török korból itt maradt emlékeket.

Törökországban a tavasz beköszöntét már egy évtizede tulipánfesztivállal ünneplik . Ezt sem fogjuk kihagyni, utazunk is jó páran, hogy együtt megnézzük amint virágba borul Isztambul.

Isztambul az a város, ami minden évszakban ígér valami különlegeset és izgalmasat, de kétségtelen, hogy a látvány, amikor a  kisebb - nagyobb ...

Tovább Szólj hozzá

tulipán tulipánfesztivál isztambuli tulipánfesztivál

2017. már 13.

A Budai Vár török kori emlékei

írta: PERA
A Budai Vár török kori emlékei

A török kor emlékei után kutatva sétáltunk a Budai Várban!

20170312_103446.jpg

Szerencsés és kellemes nap volt a tegnapi. Szerencsés, mert remek időnk volt, pont kirándulásra, sétára alkalmas. Napsütés, enyhe szél, langyos hőmérséklet. Kellemes, mert nagyon klassz társasággal tölthettük a délelőttöt. Volt, aki meglehetősen messziről utazott Budapestre, hogy találkozhassunk, és együtt végigjárhassuk a Budai Vár török korból fennmaradt emlékeit. Fesztelen, kötetlen beszélgetések folytak, volt sok nevetés, pont, mintha száz éve ismernénk egymást. Nekünk óriási öröm ez, hogy a virtuális világból, a közösségi háló ismeretségein túlmutatva végre személyesen is megismerhettünk titeket. Ugye milyen furcsa, hogy alig – alig ismertük fel ...

Tovább Szólj hozzá

budai vár blogazin török kori emlékek

2017. már 09.

A török teakultúra!

írta: PERA
A török teakultúra!

Mielőtt Isztambulba látogatsz, egy valamivel feltétlen tisztában kell légy!  A törökök rajonganak a teájukért. A rajongás talán nem is fejezi ki eléggé azt az érzést, amivel a teájukért viseltetnek – egész életüket áthatja a tea és a teázás. Nincs olyan alkalom, esemény vagy élethelyzet, amiben egy csésze tea elfogyasztása ne lenne helyénvaló.

Külföldön ugyan valószínűleg a török kávét ismerik többen, Törökországban azonban a tea az első számú ital. Olyannyira, hogy mára a törökök lettek a világ elsőszámú teafogyasztói, lepipálva az angolokat és a kínaiakat is.
  tea.jpg

Bár már sokszor tapasztalhattam ezt magam is, mégis egész elképesztőnek találtam, hogy egy átlagos török ember több mint 3 kiló (!) teát fogyaszt ...

Tovább Szólj hozzá

blogazin török tea török szokások török teakultúra

2017. már 08.

Tarolnak a török sorozatok!

írta: PERA
Tarolnak a török sorozatok!

Jobbnál - jobb török sorozatok, melyek sok ezer nézőre gyakorolnak nagy hatást...

 

dd.jpg

Aki rendszeresen  olvas minket jól tudja, hogy egész blogunk alapötlete a török sorozatoknak köszönhető.
Hiheteten, de bizony már 6 éve annak, hogy az EZEL -Bosszú mindhalálig című sorozat befészkelte magát a mindennapjainkba, s ezzel megterembette a "török uralmat" az életünkben. Belegondolni sem merünk, mi lenne most, -pontosabban mi minden nem lenne, ki mindenki nem lenne az életünkben, ha ezt a sorozatot nem nézzük meg. ..  Az Ezel csak a kezdet volt, kvázi katalizátor, ami elindított mindek Isztambul felé, a török kultúra, a török emberek és a török nyelv felé. 

Azóta, számtalan török sorozatot nézhetünk a TV-ben, vagy a neten ...

Tovább Szólj hozzá

sorozatok török sorozatok sorozathelyszínek

2017. már 04.

7 + 1 ok, amiért érdemes törökül tanulni!

írta: PERA
7 + 1 ok, amiért érdemes törökül tanulni!

Miért tanuljunk törökül?

 

Miért tanuljunk törökül?  És ha már elkezdtük, mit mondjuk azoknak, akik értetlenül néznek ránk, hogy „de hát miért éppen törökül???” ?

tor.jpg
Az elmúlt 5 évben, míg törökül tanultam, majd az online török nyelvtanfolyamunkat fejlesztettük, szerveztük Budapesten a lakáséttermi török reggeliket és az isztambuli sorozathelyszín utazásokat , láttam, milyen nagyszerű is ezen a nyelven érteni és beszélni.

Ezért most szeretném megosztani veled, miért is vedd te is a fejedbe, hogy azon exkluzív társaság tagja leszel, akik igenis beszélnek ezen a gyönyörű nyelven.

1 . Lépten-nyomon dicséretek, bókok és elismerés idegenektől.
Mivel a legtöbb török teljesen elámul, ha egy külföldi az ő nyelvén ...

Tovább Szólj hozzá

2017. feb 25.

Török nyelvleckék turistáknak, nyelvtanulóknak!

írta: PERA
Török nyelvleckék turistáknak, nyelvtanulóknak!

Tanulj INGYENES videós nyelvlecke sorozatunkból törökül!

 

Rövid videósorozatunkban olyan szituációkat mutatunk be, amelyekkel gyorsan és könnyen társaloghatunk törökül. Videós nyelvleckéink azoknak is segítenek akik turistaként utaznak Törökországba és azoknak is, akik komolyan meg akarják tanulni a török nyelvet.

Üdvözlés, érdeklődés valaki hogyléte felől:

 
Török szokásokhoz köthető kifejezések:

 


Rendelés étteremben, kávézóban:

 

Köszönések:

 

Gesztusrendszerek a török nyelvben, kommunikáció beszéd nélkül!

 

Török reggelizési szokások és ételek:

Neked is tetszik a török nyelv? Szeretnéd jobban megtanulni? Csatlakozz facebook csoportunkhoz ITT!

Ha még ...

Tovább Szólj hozzá

török nyelv török nyelvtanfolyam török tanfolyam török nyelvleckék