Istanbuli utazások

Biztos tippek, megbízható tanácsok Isztambulba utazóknak! Isztambul bemutatása török sorozathelyszíneken keresztül.

2017. aug 18.

Isztambuli múzeumok TOP 10!

írta: PERA
Isztambuli múzeumok TOP 10!

A 10 legjobb múzeum Isztambulban

 

Véleményünk szerint egy isztambuli utazás során azt a legnehezebb koordinálni, hogy minél jobban beosszuk azt az időt, amit a városban töltünk. Tapasztalataink szerint a turisták többsége 4-5, legjobb esetben is mindössze 6 napra érkezik, ami mindössze annyira elég, hogy ízelítőt kapjon a városból. Csak ott, megérkezés után döbbennek rá a legtöbben, hogy a város még annál is hatalmasabb, még annál is több látnivalót rejt, amit gondoltak. Ezért az, hogy néhány napba az európai és az ázsiai kerületek felfedezése, a kötelező látnivalók végigjárása és a fontosabb múzeumok meglátogatása is meglegyen, szinte lehetetlen küldetés.

Ehhez az alábbi összeállítással próbálunk némi ...

Tovább Szólj hozzá

nevezetességek Isztambul blogazin Látnivalók utazási infok isztambul nevezetességei

2017. aug 14.

Török sorozatok és a DIVAT!

írta: PERA
Török sorozatok és a DIVAT!

Kara Para Aşk sorozat, Elif ékszerei

Akik rendszeresen olvasnak minket tudják, hogy blogunkat azzal a céllal indítottuk immáron 3 éve, hogy a török sorozatok forgatási helyszínein keresztül mutassuk be nektek Isztambult. Mivel a törökök szinte ontják magukból a jobbnál-jobb történeteket, már nincs Isztambulnak olyan zegzuga, amit be ne jártunk volna az elmúlt években a helyszínek után kutatva.

Persze nem csak a városrészeket, tájat és épületeket figyeljük egy-egy sorozatban, mert bizony mindezek mellett külön figyelmet érdemel a DIVAT is. A színészeket különös gonddal válogatják ezekhez a sorozatokhoz, nyilván cél, hogy kvázi beléjük szeressenek a nézők, de minimum ültesse őket hétről-hétre a képernyők elé egy-egy igéző ...

Tovább Szólj hozzá

blogazin török sorozatok film forgatási helyszínek forgatási helyszínek

2017. jún 26.

Ramadani hangulat Isztambulban

írta: PERA
Ramadani hangulat Isztambulban

Isztambul ramadan idején

20170614_211336.jpg

Most, hogy két egész hetet töltöttünk Isztambulban a ramadan idején, volt alkalmunk több kerületben is megfigyelni ennek a fontos vallási ünnepnek a hangulatát. Azt tudtuk, és korábban már írtunk is róla , hogy a ramadan ünnepe fontos szerepet játszik a közösségépítés, a szolidaritás kifejezése és az összetartozás érzésének növelésében.

Ebben az időszakban a család, a rokonság és a barátok meglátogatják egymást, hiszen úgy tartják, Allah azért adta ezt az ünnepet számukra, hogy ez az időszak az egymáshoz fordulás, egymásra figyelés időszaka legyen. Nagyon érdekes és egyben megható volt látni, amint az emberek az iftar vacsora kezdetét várva összegyűltek városszerte. Minden létező helyen, ...

Tovább Szólj hozzá

böjt ramadan Isztambul blogazin muzulmán ünnepek

2017. máj 29.

Isztambuli programtervezés

írta: PERA
Isztambuli programtervezés

Skype-konzultáció isztambuli utazás előtt!

 

Egy isztambuli utazás nem csak a nagy nevezetességekről szólhat, hisz Isztambul annyi titkot rejt még. Mi megmutatjuk neked azokat a titkos zegzugait, a turisták által sosem látogatott kerületeit, ahol az igazi élet folyik . Adunk kész útitervet, hasznos ötleteket, tanácsokat, bennfentes tippeket.

  ker.jpg

Miről szól?

A skype konzultáción felteheted az összes kérdésedet, ami isztambuli utazásod szervezésével kapcsolatban felmerül benned. Isztambulnak számtalan olyan része van, ahova a turisták idő vagy helyismeret hiányában soha nem jutnak el. Mi segítünk neked okosan megtervezni a programot, hogy minden lényegeset láthass, ami az érdeklődési körödbe belefér. Személyre szabott napi ...

Tovább Szólj hozzá

hasznos blogazin utazási infok isztambuli program

2017. máj 17.

Fatmagülék lakhelye, Anadolu Hisarı

írta: PERA
Fatmagülék lakhelye, Anadolu Hisarı

Fatmagül forgatási helyszínek

A sorozat forgatási helyszíneinek nyomába eredve egy újabb csodás kerületét fedeztük fel Isztambulnak.
anadolu_hisari.jpg

Anadolu Hisarı

 

Anadolu Hisarı környéke egy békés, nyugodt kerülete Isztambulnak, amit színes történelmi fa házak, valamint a Boszporuszra néző Ázsiai-erőd övez.

anadolu_hisari_erod.JPG
Kellemes környezet arra, hogy kicsit megpihenjünk a belváros nyüzsgése után, és magunkba szívjuk Isztambul hétköznapibb, lassabb életstílusát is. Az Ázsiai-erőd meglátogatása után megpihenhetünk a  Göksu folyó partján lévő számtalan kis kávézó vagy étterem egyikében.

fatmagul_forgatas.jpg

A Göksu folyó itt, az erőd mellett torkollik a Boszporuszba. A kis folyó a nevét, Göksu (égvíz) az ég kékjének, folyóról visszaverődött ...

Tovább Szólj hozzá

Ázsiai oldal török sorozatok Török sorozatok film forgatási helyszínek forgatási helyszínek fatmagül anadolu hisari ázsiai erőd

2017. máj 02.

Fatmagül éttermében jártunk!

írta: PERA
Fatmagül éttermében jártunk!

Fatmagül étterme a valóságban...

 

Régóta kutatjuk a török sorozatok helyszíneit, hobbinkká vált, hogy minden érdekes helyet megkeresünk . Évek óta járjuk Isztambult, megismerve ezzel a város azon szegleteit is, ahova egyébként jó eséllyel soha nem tévedtünk volna. A helyszínek többsége a valóságban vagy kisebb, vagy egészen más, mint ahogyan a filmekben látjuk, így sűrűn előfordult, hogy rácsodálkoztunk egy-egy épületre vagy utcarészletre. Most először fordult elő, hogy valami pontosan olyan volt, ahogyan azt a filmből megismertük. A Gül Mutfağı (Fatmagül konyhája) ugyanis éppen olyan, mint a filmben.

dscn4180.JPG

Ha a pontos megközelítését akarnánk leírni, találó lenne, a világ vége, sarkon jobbra…megfogalmazás. S mivel ...

Tovább Szólj hozzá

isztambul istanbul blogazin török sorozatok Török sorozatok film forgatási helyszínek forgatási helyszínek sorozathelyszínek fatmagül gül mutfagi

2017. ápr 15.

Miért érdemes törökül tanulni?!

írta: PERA
Miért érdemes törökül tanulni?!

Sok egyéb országhoz hasonlóan, a török sorozatok nálunk is virágkorukat élik. Lehet szeretni vagy épp kritizálni őket, egy biztos, aki nem csak felületesen figyeli ezeket a történeteket sokat kaphat tőlük.

Többek között megismerhetjük általuk a török szokásokat, kultúrát, Isztambult és nem utolsó sorban, sokak ezen sorozatok hatására kezdenek el törökül tanulni. A jelenleg a TV-ben is futó Fatmagül sorozat Kerimje (Engin Akyürek) igazán színvonalas és még Törökországban is hiánypótó kulturális magazinjára is így lettünk figyelmesek. 
20170316_181923.jpg
Engin Akyürek egy ideje saját, kulturális magazint szerkeszt és ad ki, Kafasina Göre (Kedvére való) címmel.
A magazinban könyvekről, filmekről, zenéről, művészekről, sportról és nem utolsó ...
Tovább Szólj hozzá

sorozatok török nyelv blogazin engin aykürek kafasina göre

2017. ápr 12.

A török sorozatok meglepő sikersztorija!

írta: PERA
A török sorozatok meglepő sikersztorija!

Még a brazilok is török sorozatokat néznek

mont_3.jpg

Vajon miért néznek még a brazilok is török sorozatokat?

A két török szereplő mélyen egymás szemébe néz egy holdfényes éjszakán a tengerparton. Ezt a pillanatot pedig dél-amerikai nézők millió lélegzetvisszafojtva figyelik.

-          Félek, hogy elveszítelek – mondja Kerim, ahogy szorosan a karjaiban tartja Fatmagült.

-          Nem kell, hogy félj – mondja Fatmagul, mielőtt csókot váltanak.

A spanyolra és portugálra is szinkronizált sorozat óriási siker volt tavaly Dél-Amerika szerte. Csak Argentínában több mint 12 millió néző látta az egyes epizódokat. És nem ez a sorozat az egyetlen példa a török sorozatok óriási sikerére a kontinensen. Chilében ...

Tovább Szólj hozzá

sorozatok blogazin török sorozatok

2017. ápr 09.

Engin Akyürek és Fahriye Evcen munka közben!

írta: PERA
Engin Akyürek és Fahriye Evcen munka közben!

 

Az ÖLENE KADAR sorozat kulisszatitkai…
ol.jpg

Bár sajnos nagyon úgy néz ki, hogy a sorozat hamarosan véget ér, nagyon sokat szeretik, és minden csütörtökön a TV előtt ülve, kíváncsian várják a folytatást. Nézzünk hát be a forgatás kulisszatitkaiba egy kicsit.

A rajongókat nyilván érdeklik az olyan kis apróságok is, mint például, hogy a sorozat színészei hogyan – miként viselkednek a forgatás során, mit esznek, mit isznak, vagy éppen mitől boldogok. Mindezekről leginkább a szett „titkos” hősei tudnak mesélni.

Sevgi Tümen (Koordinációs igazgató):
Engin Akyürek-re mondhatjuk, hogy valójában két személyisége van a forgatáson. Az egyik, a minden reggel mosolyogva érkező, minket mulattató Engin, a másik személyiség pedig ...

Tovább Szólj hozzá

sorozatok blogazin török sorozatok engin aykürek ölene kadar

2017. ápr 08.

Török nyelvleckék turistáknak, nyelvtanulóknak

írta: PERA
Török nyelvleckék turistáknak, nyelvtanulóknak

Tanulj INGYENES videós nyelvlecke sorozatunkból törökül!

 

Rövid videósorozatunkban olyan szituációkat mutatunk be, amelyekkel gyorsan és könnyen társaloghatunk törökül. Videós nyelvleckéink azoknak is segítenek akik turistaként utaznak Törökországba és azoknak is, akik komolyan meg akarják tanulni a török nyelvet.

Üdvözlés, érdeklődés valaki hogyléte felől:

 
Török szokásokhoz köthető kifejezések:

Rendelés étteremben, kávézóban:

 
Köszönések:

 
Gesztusrendszerek a török nyelvben, kommunikáció beszéd nélkül!


Török reggelizési szokások és ételek:

 

Bemutatkozás törökül:

 

Neked is tetszik a török nyelv? Szeretnéd jobban megtanulni? Csatlakozz facebook ...

Tovább Szólj hozzá

2017. ápr 04.

Romantikus tavaszi programok Isztambulban!

írta: PERA
Romantikus tavaszi programok Isztambulban!

Isztambul minden évszakban csodás, de ilyenkor tavasszal mutatja legromantikusabb arcát, amikor az egész város tulipántengerré változik. A millió színben pompázó és illatozó virágok, a Boszporusz partján, a mecsetek és paloták között sétálni, vagy épp hajókirándulást tenni, s közben az ezán (imára hívó ének) hangját hallgatni… Ez a hangulat már önmagában elég a romantikához.

  jj.jpg

Mit ajánlanánk hát egy romantikus isztambuli utazásra programjakén?


Tekintve, hogy a Boszporusz közelében lenni a legromantikusabb dolog, a helyszíneket is igyekezzünk hajóval megközelíteni! Jöjjön hát a mi listánk: 

Emirgán Park
Az Emirgan park, egy hatalmas, ősfákkal, különleges dísznövényekkel és ilyenkor tavasszal milliónyi ...

Tovább Szólj hozzá

Isztambul Boszporusz Istanbul tulipánfesztivál

2017. már 31.

Képzeletbeli utazás Isztambulba...

írta: PERA
Képzeletbeli utazás Isztambulba...

Álmaimban Törökországban jártam!

ist.jpg

Már 6 éve járunk folyamatosan Isztambulba, ami minden alkalommal hatalmas élmény, de az igazi rácsodálkozás élményét természetesen csak az első utazás adhatja meg. Most Szilveszter - Kiss Tünde mesél nekünk arról, Ő hogyan gondol egy első isztambuli utazásra!

Én még soha nem jártam Törökországban, de mivel mostanában olyan sokat foglalkozok kapcsolódó témákkal és olvasom mások véleményeit, pozitív tapasztalatait, a jövőbeni megvalósítandó terveim közé bekerült egy ilyen jellegű utazás. De azért a képzeletem és az álmaim néha elrepítenek oda, ugyanis ha az embert valami sokat foglalkoztatja, és ha az a valami egy kellemes témával kapcsolatos, nos, az ilyen élmények vissza visszatérnek ...

Tovább Szólj hozzá

Isztambul Boszporusz blogazin Istanbul

2017. már 28.

Isztambul 5 legtutibb piaca!

írta: PERA
Isztambul 5 legtutibb piaca!

Isztambuli piacok, amiket nem szabad kihagyni!

 

Habár Isztanbul már több, mint 15 millió lakosú nagyváros, lakói mégis nagyon kötődnek a hagyományaikhoz. Épp emiatt a helyiek még mindig jobban szeretnek otthon főzni, mint étteremben enni.

A “helyi”, “organikus”, “fenntartható”, “idény” ugyan nagyon trendi szavak mostanság a nyugati világban, Törökországban azonban ezek nem számítanak újdonságnak, hiszen mindig is így éltek és főztek. Isztanbul nem fukarkodik piacokban sem, hogy biztos legyen hol beszereznünk a hozzávalókat. Íme, a kedvencek csokorba szedve:

  piac3.jpg

Çarşamba Pazarı

Isztambul legnagyobb szabadtéri piaca a város legkonzervatívabb negyedében 17 utcát foglal el. A szerdánként nyitva tartó piacon ...

Tovább Szólj hozzá

2017. már 22.

Török sorozatok érzelmeink fényében!

írta: PERA
Török sorozatok érzelmeink fényében!

Cesur ve Güzel, Kara Sevda, Fatmagül ...

Lassan úgy érezhetjük, hogy a csapból is török sorozatok folynak. Harsog tőlük a média, a TV csatornák egyre másra tűzik képernyőre őket és nem utolsó sorban, több tízezren tömörülnek facebook csoportokba, hogy kedvenceikről beszélgessenek. A mi blogunk is ezen sorozatok apropójaként jött létre. Már 5 éve kutatjuk lázasan a forgatási helyszíneket és ezeken keresztül mutatjuk be Isztambult. Érdekelt azonban egy másik nézőpont is, szerettünk volna valaki más szemüvegén keresztül belelátni kicsit, hogy mi lehet a török sorozatok titka, mi lehet vajon hódításuk oka? Az egyik rajongói csoport adminját, Szilveszter- Kiss Tündét kértem meg, hogy foglalja nekem össze, Ő mit gondol a ...

Tovább Szólj hozzá

blogazin török sorozatok film forgatási helyszínek forgatási helyszínek karasevda fatmagül

2017. már 16.

13+1 érdekesség, amit lehet, hogy nem hallottál Isztambulról

írta: PERA
13+1 érdekesség, amit lehet, hogy nem hallottál Isztambulról

Isztambul történelmi érdekességei

 

Áprilisban újra Isztambulba látogatunk, s bár már sokadszorra tesszük, most kerestünk pár jellemzőt a városról, amiről eddig még nem írtunk. Bízunk benne, hogy te is érdekesnek fogod őket találni, és talán kedvet kapsz ehhez a nem mindennapi városhoz!
isztambul_ortakoy.JPG

  1. Isztambul több nagy birodalomnak is a fővárosa volt: a Római, Bizánci és az Oszmán Birodalomnak egyaránt. Ma pedig Törökország legnagyobb városa. 15 millió lakosával lepipálja Belgium teljes lakosságát is. Mégsem Isztambul, hanem  Ankara Törökország fővárosa , mióta Mustafa Kemal Atatürk 1923-ban kikiáltotta a köztársaságot.
  1. Amikor a római császár, Nagy Konstantin i.sz. 330-ban Isztambult tette meg a Keletrómai Birodalom ...
Tovább Szólj hozzá

Isztambul Boszporusz blogazin Istanbul isztambul nevezetességei