2018. már 04.

Isztambuli Nemzetközi Filmfesztivál

írta: PERA
Isztambuli Nemzetközi Filmfesztivál

Az Isztambuli Kulturális és Művészeti Alap (İKSV) szervezésében idén újra megrendezésre kerül az Isztambuli Nemzetközi Filmfesztivát.

 

Először 1982-ben filmhétként rendezték meg, az azt követő évben az Isztambuli Filmnapokra bővült, majd
1989-ben világszerte elismertté vált. A Nemzetközi Isztambuli Filmfesztivál minden év áprilisában kerül megrendezésre és a világ minden tájáról mutat be játékfilmeket nemzeti és nemzetközi versenyszekcióiban.

1_20.jpg

Valamint más kulturális események is megrendezésre kerülnek, több tucat szabadtéri és zárt helyszínen, a város több pontján. Nagy előnye, hogy legtöbbjük jól megközelíthető a nagyközönség számára is, így teljes mértékben belevethetik magad az érdeklődők a mozi világába! Az ilyen fesztiválok legizgalmasabb pontja a díjátadó ünnepség. A nyerteseket a fesztivál utolsó napjaiban nevezik meg az Istanbul Soho Házban.

Az Isztambuli Filmfesztivál keretein belül kiosztják a fődíjat, az Arany Tulipánt, amely a legjobb nemzetközi filmnek jár. Díjazzák a legjobb operatőri munkát és a legjobb vágó munkáját vagy a legjobb forgatókönyvet is. A zsűri különdíját pedig a legjobb török filmnek, valamint az év rendezőjének adják át, és külön díjazzák a legjobb török színészt és színésznőt is. Itt adják át az életműdíjakat és a közönségdíjat is.

2_14.jpg

A fesztivál egyik lényeges eleme az úgynevezett "A Hidak Talákozása", amelynek a célja a világ mozi iparának további együttműködési lehetőségei, nevezetesen a finanszírozási lehetőségek, jövőbeli koprodukciók és egyéb kérdések megvitatása.

3_19.jpg

Először 2006-ban rendezték meg a Nemzetközi Isztambuli Filmfesztivál 25. évfordulója alkalmából. 1989-ben versenyé szakosodott a fesztivál, bár a története az 1982-ben a Nemzetközi Isztambuli Fesztivál részeként megrendezett Filmhétre nyúlik vissza. 1983-ban az eseményt a Nemzetközi Isztambuli Filmnapokká alakították át, amely egy hónapig tartott, és 36 filmet vetítettek le ez idő alatt. 1984-ben külön eseménnyé vált és a nemzeti és nemzetközi szekciókba került. A rendezvény egyre csak nőtt, nőtt, szélesebbé vált, míg nem a győztes évben, 1989-ben akkreditált fesztivál lett belőle.

Az idei esemény 2018. április 7-18-ig tart.

Kövessetek minket a  facebook-on   instagramon, pinteresten és youtube-on is!

 

Ne maradj le!

Kérd INGYENES

Online magazinunkat!

Email*
Név*
Voltál már Isztambulban?*
Korod
Szólj hozzá

film mozi isztambul blogazin