2017. feb 18.

Isztambuli programajánló

írta: PERA
Isztambuli programajánló

 5+1 tipp, ami nélkül haza ne gyere Isztambulból

  1. beyler.jpgNe gyere haza úgy, hogy nem láttad a Beylerbeyi Palotát


    A turisták többsége csak az európai oldalon lévő Dolmabahce Palotát nézi meg, hosszú időt töltve sorbaállással, az viszont eszébe sem jut, hogy áthajózzon Üsküdarba a Beylerbeyi Palotához. Pedig a Boszpoursz híd ázsiai lábánál lévő Beylerbeyi is gyönyörű, úgy is fogalmazhatnánk, hogy a Dolmabahce kicsinyített mása.

    Mivel itt turisták nem igen járnak, nincs sorbaállás és tülekedés. Aki eljön ide, egy gyönyörű oszmán kori, rokokó stílusban épült palotára számíthat, amelyet Abdul Aziz szultán építtette 1860-1865 között.

    A ma múzeumként működő, egykoron pedig főként külföldről érkező vendégek szálláshelyéül szolgáló épület kertjét szépen gondozott virágok, hatalmas bambuszerdő, liliomfák, állatok szobrai, és a Boszporuszra néző pavilonok díszítik. Kertjéből a Boszporusz hídra és az Ortaköy dzsámira is csodálatos kilátás nyílik.

    Tipp: A Hop On Hop Off Boszporusz túra egyik állomása a Beylerbeyi palota, így érdemes ezt a programot egy Boszporuszi hajózással is összekötni.


    2_10.jpgOrtaköybe kötelező ellátogatni

    Isztambul egyik leg hangulatosabb része itt hatalmas az élet. A közvetlen a víz partján álló, 2014-ben gyönyörűen felújított Ortaköy dzsámi környéke a fiatalok kedvenc találkozó helye. Naplementekor érdemes érkezni, így egyszerre élvezhetjük a vízről visszaverődő EZAN (imára hívó ének) hangját és az dzsámi, valamint a Boszporusz híd kivilágított látványát. Az ázsiai oldalról pedig a Beyperbeyi Palota fényei szűrődnek át. Gyönyörűen fényképezhető, igazán különleges helyszín.


    Tipp: Ülj le a kumpirt eszegető fiatalok közé, és te is egyél egyet, ízleni fog!



    3_7.JPGNe utazz haza úgy sem, hogy nem hintóztad végig Büyükadát

    Az Isztambultól kb. másfél órás hajóútra lévő Büyükada a Herceg – Szigetcsoport kilenc szigete közül a legnagyobb. Ez itt a nyugalom szigete. Hidd el, jól fog esni egy napot sétálni az isztambuli nyüzsgő zsúfoltságtól távol, ezen a fehér csipkeberakásos házakkal, hatalmas leander fákkal övezett békés szigeten.

    Mivel itt mindenfajta motoros jármű használata tiltva van, így lovas hintóval, biciklivel és gyalog indulhatsz útnak. A hintót érdemes kipróbálni, mert az amúgy meglehetősen meredek utakkal teli szigetet egy nap alatt nem lehet bejárni. Ha mégis gyalog indulsz el, vigyél magaddal a kikötőből simitet (szezámmagos török perec) és vizet, mert a sziget belsejében már kevés üzlet van.

    Tipp: Mivel Isztambulban kevés a strandolási lehetőség, a hajóból szállj ki az első szigeten (Kinaliada) ha fürdőzésre vágysz, és egy klassz úszás után várd meg a következő hajót Büyükadáig.



    4_14.jpgNe hagyd ki a klasszikus török reggelit

    A törököknél nagy divat a másokkal közösen elfogyasztott reggeli, ezért sok az un. reggeliző hely is. Ülj be Cihangir (Isztambul legtrendibb kerülete) egyik reggelizőjébe, egyél egy fincsi menement, böreket vagy akár egy klasszikus török reggelit.
    Mint köztudott, a törökök barátságos emberek, szívesen beszélgetnek idegenekkel is, így ez az alkalom jó lehet a helyiekkel való ismerkedésre és a nyelv gyakorlására is. Jól fog indulni a napod, ha egy kiadós török reggelivel és jó társasággal indítod!

    Tipp: Olvad el itt a török reggelikről szóló összefoglalónkat!


    5_10.jpgHajózz át Üsküdarba egy teára

    Az európai oldal központjától 10 pernyi hajóútra lévő Üsküdarba a kilátás miatt érdemes átjönni. A kikötőtől indulj el a parton jobbra és sétálj el egészen a Kiz Kulesi-ig (Leány torony). Fogsz látni egy török párnákkal és napernyőkkel borított lépcsősort, ez maga a teázó.

    Innen egyszerre csodálhatod az oszmán kor nevezetességeit és a Kiz Kulesit is. Itt nem igen fogsz turistával találkozni, vegyülj el a helyiek életében, add át magad az ázsiai hangulatnak!

    Tipp: Mielőtt visszahajóznál Európába, térj be a kikötővel szembeni Mihrimah dzsámiba és csodáld meg Szulejmán Szultán lányának csodaszép dzsámiját.


    6_5.jpgEminönüben egy halas szendvics szintén kihagyhatatlan

    A Galata híd lábánál Eminönüben három csilivilli sárkányos hajó ringatózik. A víz felöli oldalán kifogják a halat, megpucolják és roston sütve, frissen a másik oldalon már meg is veheted.

    Óriási kifli közé, sok zöldséggel, kevés citrom lével meglocsolva mennyei. Apró sámlikon kis asztaloknál ülve, hatalmas zsivaly közepette a legjobb napközbeni étel és persze élmény.

    Tipp: Ha már itt jársz, menj be a Fűszer Bazárba is, mert gyakorlatilag egymás mellett van a kettő.

 

Kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!

 

 

Szólj hozzá

istanbul nevezetességek Boszporusz blogazin Isztambul látnivalói ortaköy üsküdar isztambuli programok