2015. júl 26.

Utazási infok

írta: PERA
Utazási infok

      KELL-E  VÍZUM TÖRÖKORSZÁGBA?

        utlevel.jpg

  • Turistaként Törökországba utazó magyar állampolgároknak 2014. február 9. óta  nem kell vízum. A lehetséges tartózkodás ideje pedig a következőképpen alakul:

    Az első beutazás dátumától számított 180 nap alatt max. 90 napot tölthetünk Törökországban vízummentesen.  Nézzük ezt meg egy példán keresztül:

    Ha mondjuk március 5.-én lépünk be először Törökországba, akkor augusztus 31. (180 nap) az a nap, amikor az utolsó kilépésnek meg kell történnie. Ez alatt a 180 nap alatt összesen 90 napot tölthetünk Törökországban. Ezt a 90 napot felhasználhatjuk egyszerre is, tehát maradhatunk egyhuzamban 3 hónapot, de akár többszöri rövidebb tartózkodást is választhatunk.

  • A 180 nap letelte után újra indul a 180/90 napos vízummentes időszak. Példánknál maradva tehát, szeptember 1.-től ismét 180 nap áll rendelkezésünkre, hogy 90 napot töltsünk Törökországban.
  • A beutazás további feltétele, hogy az útlevélnek a  max.90 napos tartózkodási idő leteltétől számítva még 90 napig érvényesnek kell lennie.

Amennyiben hosszabb időt szeretnénk Törökországban tölteni, vagy egyéb céllal utazunk, mint például tanulmányok, munkavállalás, tudományos-kutatói tevékenység, továbbra is előre igényelt vízumkötelezettség áll fenn, melyet a követségen lehet kérni.

Vízummal kapcsolatos további információkról itt olvashatsz!


ISZTAMBULI MÚZEUM KÁRTYA!

Isztambul millió látnivalót ígér. Az ingyenesen látogatható mecseteken vagy a nagy bazáron kívül számtalan múzeum és palota van, amit mindenképpen meg kell néznünk, ha már eljutottunk az Oszmán Birodalom egykori fővárosába.  A múzeumi belépők árai tetemes összeget tennének ki, így a költségek lefaragása érdekében remek választás, ha vásárolunk egy MÚZEUM KÁRTYÁT!

Ezzel a praktikus és költséghatékony módszerrel nem csak pénzt, de időt is spórolunk, hiszen a kártyával rendelkezők a sorban állást is megússzák. 

 

kartya.jpg

 

A kártya ára 85 török líra és 5 napig használható. ( Régebben két féle volt: A 3 napos (72 órás) 85 Líra, az 5 napos 115 líra. 2015-től viszont változott, most egyféle kártya kapható.)

Megvásárolható interneten, és az alábbi múzeumoknál: AyaSofya, Isztambuli Mozaik Múzeum, Isztambuli Régészeti Múzeum, Kariye Camii, Topkapı Palota és a történelmi negyedet járó, a kártyát árusító furgonnál is.

 

Ahova a kártya érvényes:

AyaSofya

Aya İrini templom

Fethiye múzeum

Galata Mevlevi Ház

Iszlám Műszaki történeti múzeum

Isztambuli Régészeti Múzeum

Isztambuli Mozaik Múzeum

Kariye Camii

Rumeli Hisari,

Yıldız Palota Múzeum,

Iszlám Tudomány-és Technika-töténeti Múzeum,

Topkapı Palota és Topkapı Palota Hárem

Török és Iszlám Művészetek Múzeuma

A múzeum kártya felmutatásával az alábbi helyeken pedig kedvezményt kaphatunk:

Múzeumok: Harbiye Askeri Müzesi, Pera múzeum, Rahmi M. Koç Múzeum, Sadberk Hanım Múzeum, Sakıp Sabancı Múzeum, Türvak Sinema – Tiyatro Múzeum,

Múzeumok kávézóiban,

İstanbul Şehir Hatları hajótársaságnál a Boszporusz túrákra,

A Kız Kulesi-ben,

A Miniatürkben,

A Galataseray Hamamban, stb...

További információk itt:
http://www.muzekart.com/tr/museum-pass

Érdemes megnézni az oldalt, ahol jelzik, ha valamelyik múzeum nem látogatható.

Internetes vásárlás:
https://www.muze.gov.tr/tr/purchase?t=5



Csatlakozz hozzánk a facebook-on, kattints ide!

Szólj hozzá

vízum Isztambul utazási információk utazási infok Törökországi vízum múzeum kártya