2015. jún 11.

Hop on hop off a Boszporuszon!

írta: PERA
Hop on hop off a Boszporuszon!

Tavaly nyáron bevezették végre azt a lehetőséget, hogy a Boszporusz túrák során le és visszaszállhatunk a hajóra.  Ennek mi különösen örültünk, mert Isztambul európai oldalát már milliószor végigjártuk keresztbe-kasul, de az ázsiai oldalon voltak még felfedezetlen részek, ahova viszont jórészt csak busszal vagy dolmuş-sal   tudtunk eljutni, miután áthajóztunk Üsküdarba.

Így viszont kiszállhattunk, lefényképezhettünk minden érdekességet, felkereshettük néhány kedvenc sorozatunk forgatási helyszínét és nem kellett azon agyalnunk, hogyan jussunk vissza.

hoponhopoff.jpg

Boszporusz túrára az állam által üzemeltetett hajókkal Eminönüből,  valamint számos magán társasággal is mehetünk, de a ki és visszaszállás csak a HOP ON HOP OFF hajókon lehetséges.  

A Hop on hop off hajók Kabataş-ból indulnak, 12.45 és 18.45 között óránként. A teljes menetidő 1 óra 40 perc, amennyiben kiszállás nélkül hajózunk végig. A jegy ára 15 líra.

Megállók:
Beşiktaş
Emirgan
Küçüksu
Beylerbeyi, majd innen ismét
Beşiktaş és végül
Kabataş

Ahol kiszállunk, oda óránként érkezik vissza a következő hajó, így egy helyen eltölthetünk 1, de akár 2-3 órát is.A Kabataş-ból való indulás után megállás nélkül végigmegy Emirganig, így lehetőségünk van az egész európai oldalt megnézni. Nagyon közel megy a parthoz, úgyhogy remekül lehet fényképezni is.

Emirganban fordul vissza,  itt tudunk először kiszállni. Tekintve, hogy mi Emirganban egy parkot kívül nem tudunk különösebb látnivalóról, úgy döntöttünk, hogy innen egy vízitaxival átmegyünk a szemben lévő Kanlıca-ba. A vízi taxizás egy külön kaland, van valami romantikus és izgalmas abban, hogy az ember egy aprócska lélekvesztőben himbálódzik a Boszporuszon közlekedő hatalmas hajók mellett. Mi nagyon élveztük ezt a néhány perces utat, akiben van egy kis kalandvágy, semmiképpen ne hagyja ki!
20150524_142743.jpg
Kanlıcába már csak azért is érdemes átruccanni, hogy megkóstoljuk a méltán híres Kanlıca joghurtot, valamint ha egy kis gyaloglásra is hajlandóak vagyunk, meglátogathatjuk a  gyönyörű Hıdıv Kasrı kastélyt és annak színpompás virágokkal teli parkját, ahova bizony meglehetősen kevés turista jut el.  

kanlica.jpg

Ha egy kis kitérő után, Emirganban visszaszállunk hop on hop off hajónkra, a visszafelé tartó hajóúton az ázsiai partok nevezetességeiben gyönyörködhetünk. Innen, a vízről csodaszép fehér kastélyszerű házakat, un. yalıkat láthatunk vagy az Ázsia Erődöt és a pazar oszmánkori  Beylerbeyi Palotát, ahol szintén érdemes kiszállni.  

Tökéletes program, tényleg mindenkinek csak ajánlani tudjuk, hogy próbálja ki a boszporuszi hop on hop off-olást!

 

Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!

 

Szólj hozzá

isztambul Isztambul Boszporusz blogazin Isztambuli látnivalók utazási infok Isztambuli közlekedés Isztambuli programok Boszporusz túra Hop on hop off